PROGRAMARE

Consultații ginecologice, senologice și menopauză

Acasa // Consultații ginecologice, senologice și menopauză

Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri va puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Consultațiile ginecologice sunt investigații medicale extrem de importante, mai ales din punct de vedere al prevenției. Prin consultație se pot depista în fază incipientă și trata cu rată mare de succes afecțiuni la nivel ginecologic și senologic.

Un prim pas al consultației ginecologice este discuția cu medicul. Acesta va efectua anamneza, proces în cadrul căruia se urmărește să se afle orice informații utile despre starea de sănătate generală a pacientei și antecedente medicale de natură ginecologică. Urmează apoi evaluarea vizuală și examinarea prin palpare a organelor genitale. În acest mod, medicul își poate da seama de eventuale efecțiuni medicale prezente și recomandă investigații ulterioare.

Recomandate o dată pe an încă de la debutul vieții sexuale, chiar și în lipsa simptomelor care ar putea sugera prezența anumitor boli, consultațiile ginecologice și senologice nu ar trebui oprite odată cu perioada menopauzei, ba chiar din contra, având în vedere că anumite tipuri de boli cum ar fi cancerul mamar sau ovarian pot debuta chiar atunci.

Din punct de vedere ginecologic, unei femei aflate în perioada premenopauzei sau menopauzei îi sunt recomandate anual o examinare ginecologică, test citologic Babeș-Papanicolau pentru depostarea cancerului de col uterin și un examen clinic și ecografic al sânilor.

Consultațiile senologice se efectuează în principiu prin palpare, iar în cazul unei modificări de consistență a țesutului mamar este nevoie de investigații mai amănunțite, precum ecografia sau mamografia.

În cadrul consultației se palpează pe rând glandele mamare și regiunile axiliare, urmărindu-se simetria acestora în poziție de repaos, culoarea și consistența tegumentelor sau simetria areolelor și mameloanelor.

Consultațiile ginecologice și senologice au un rol extrem de important atât pentru prevenția anumitor afecțiuni specifice, cât și în evaluarea stadiului diferitor boli atunci când este cazul. Medicii recomandă cele două tipuri de consultații cu regularitate chiar și odată cu înaintarea în vârstă și perioada premenopauzei sau menopauzei, în deosebi ca metode eficiente de prevenție a unei serii de boli asociate.