PROGRAMARE

Ginecomastia - Tratament Chirurgical

Timp de citire: 2 minute

Acasa // Articole // Ginecomastia - Tratament Chirurgical

Ce este ginecomastia?

Termenul de ginecomastie este folosit pentru a descrie mărirea în volum a sânilor la persoanele de sex masculin. De cele mai multe ori, această afecțiune este dată de un dezechilibru hormonal. Hormonul feminin, estrogenul, este secretat în exces, iar testosteronul, hormonul masculinității, este în cantitate insuficientă. Mărirea sânilor la bărbați poate fi cauzată de o glandă mamară mărită de volum sau de țesut adipos în exces.

Cum se tratează ginecomastia?

După o primă vizită la medicul endocrinolog, acesta poate recomanda, în primă instanță, un tratament de substituție hormonală (inhibitor de estrogen și potențiator de testosteron). Dacă rezultatul nu este cel scontat, sau ginecomastia este importantă (peste 5 cm), se recomandă intervenția chirurgicală. Și tratamentele estetice pot duce la reducerea volumului glandei mamare deoarece nu doar glanda mamară este mărită de volum, ci este și țesut adipos în exces. Trebuie reținut că tratamentul ginecomastiei este individualizat în funcție de mai mulți factori.

Cine nu are nevoie de tratament pentru ginecomastie?

În perioada adolescenței 50% dintre băieți vor suferi de ginecomastie. Dacă aceasta survine după o creștere ponderală, este posibil ca slăbitul să fie suficient pentru dispariția ginecomastiei. De asemenea, persoanele care manifestă ginecomastie după ce au început un tratament medicamentos pot trata aceasta afecțiune prin renunțarea la terapia medicamentoasă.

În ce constă intervenția chirurgicală?

În funcție de rezultatele analizelor și de volumul glandei mamare, medicul chirurg poate recomanda liposucția, mastectomia sau ambele. Liposucția este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează doar țesutul adipos, nu și cel glandular. În funcție de volumul de grăsime ce va trebui îndepărtat, se va face și lipoaspirație (dacă volumul este mare) sau se va monta un tub de dren dacă volumul este redus.

Mastectomia este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează glanda mamară total sau parțial. Evoluția tehnologiei a făcut ca această intervenție chirurgicală să devină minim invazivă. Medicul chirurg face câteva incizii mici, de până la 2 centimetri, prin care introduce un endoscop (un tub prevăzut cu o cameră) la care atașează alte instrumente cu ajutorul cărora extirpă glanda mamară.

Perioada de recuperare si rezultate

Intervenția chirurgicală are o perioadă de recuperare de până la 6 săptămâni, timp în care pacientul este rugat să poarte un pansament compresiv la nivelul pieptului. Rezultatele sunt imediate, iar în funcție de cauza ce a dus la apariția ginecomastiei, medicul poate recomanda tratament medicamentos pentru a preveni o reapariție a patologiei.