Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Chirurgia vasculara

Timp de citire: 2 minute

Acasa // Articole // Chirurgia vasculara

Varicele sunt acele vene umflate, acolo unde sângele stagnează, iar valvele din interiorul venelor nu mai funcţionează corect. Aceste vene apar de obicei la nivelul picioarelor, chiar sub suprafața pielii. Varicele sunt inestetice și incomode, dar cu toate acestea, sunt ușor de tratat, prin diferite metode. Netratate la timp, duc la complicații, cum ar fi dureri ușoare până la moderate, cheaguri de sânge sau chiar la ulcerații ale pielii.

Cauzele aparaţiei varicelor

Factorii care favorizează apariţia varicelor sunt:

  • statul prelungit pe scaun sau în picioare;

  • sedentarismul;

  • obezitatea;

  • factori ereditari;

  • modificări hormonale;

  • sarcina;

  • o vătămare.

Venele varicoase afectează unul din cinci adulți, cu o incidență mai ridicată în rândul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani. Acestea sunt mai predispuse la apariția varicelor din cauza schimbărilor hormonale specifice vârstei.

Eliminarea varicelor (stripping) - Tratament chirurgical

Procedurile medicale se fac fie pentru închiderea varicelor, fie pentru îndepărtarea acestora. Închiderea varicelor, de obicei, nu provoacă probleme cu fluxul de sânge, deoarece sângele începe să se miște prin alte vene, iar îndepărtarea varicelor (stripping) este o procedură chirurgicală prin care medicul elimină venele varicoase din picioare sau coapse. Operația tradițională de stripping s-a dovedit a fi cea mai minuțioasă și cea mai durabilă metodă de eliminare a varicelor de a lungul anilor. În timpul operaţiei, în funcţie de caz si de cum stabileşte chirurgul, se vor îndepărta majoritatea varicelor vizibile. Operaţia de îndepărtare a varicelor durează între 60 şi 90 de minute şi se realizează cu anestezie locală sau generală, în funcţie de cum stabileşte medicul. În timpul intervenţiei se vor face două incizii mici de 2-4 cm, una în zona înghinală şi una în zona gambei sau a genunchiului, care la final vor fi închise cu câteva suturi.

Recuperarea

După operație, rana trebuie să rămână bandajată timp de 2-3 zile, iar apoi pacientul trebuie să poarte ciorapi compresivi medicali timp de câteva săptămâni, astfel încât presiunea să împiedice venele să se deschidă din nou. După intervenţia chirurgicală, apar vânătăi la nivelul piciorului, dar umflarea și vânătăile se estompează treptat în câteva săptămâni. Toate aceste simptome dispar definitiv în trei luni și în cele din urmă pacientul va putea să se bucure de rezultatul final. Recuperarea se face rapid, iar activităţile uzuale pot fi reluate chiar a doua zi, însă e bine să se evite activităţile fizice intense, precum şi purtarea hainelor strânse și a tocurilor înalte.