Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Chirurgie vasculara

Acasa // Chirurgie vasculara

Ce este chirurgia vasculară?

Chirurgia vasculară este o specialitate medicală care se ocupă de tratarea disfuncțiilor vaselor sangvine. Fie că este vorba de artere, vene sau limfatice, chirurgia vasculară este mijlocul prin care circulația sângelui sau a limfei va fi normalizată. În funcție de tipul de afecțiune, procedura terapeutică va fi personalizată.

Ce afecțiuni arteriale se tratează cu ajutorul chirurgiei vasculare?

Cele mai comune afecțiuni arteriale sunt: anevrismele (dilatări ale arterelor din cauza hipertensiunii arteriale), ateroscleroza (depunere de grăsime pe artere), boala arterială periferică (îngustarea lumenului arterial de la nivelul membrelor inferioare), dar și ischemiile. În funcție de mecanismul de producere, ischemiile pot fi acute sau cronice. Ischemia acută se produce prin blocarea lumenului arterial de un tromb (cheag de sânge) sau de o placă de aterom(un fragment de grăsime desprins de pe vasul de sânge), iar ischemia cronică are ca punct de plecare o suferință arterială cronică. Tratamentul va fi stabilit de o echipă medicală formată din chirurgii vasculari ai clinicii împreună cu specialiștii cardiologi

Ce afecțiuni venoase se tratează cu ajutorul chirurgiei vasculare?

Venele varicoase reprezintă una dintre cele mai frecvente boli ale venelor. Această afecțiune inestetică, dureroasă, se poate trata printr-o operație minim invazivă. Pacientul nu are nevoie de spitalizare prelungită, de obicei este nevoie doar de o singură zi de ambulator. După tratarea afecțiunii, pacientul va trebui să respecte anumite reguli pentru a preveni reapariția varicelor. Va fi îndrumat să poarte ciorapi de contenție, să evite statul în picioare pentru perioade lungi de timp, dar și alte îndrumări personalizate în funcție de patologiile asociate.

Boala varicoasă (varicele hidrostatice) reprezintă o afectare a sistemului venos superficial al membrelor pelvine, manifestată prin apariția unor vene dilatate, proeminente, care în timp duce la apariția complicațiilor.

Sistemul venos al membrelor pelvine este structurat într-un sistem superficial și unul profund și discutăm de varice hidrostatice în contextul în care sistemul profund este intact. Tromboza sistemului profund poate evolua în timp cu dilatarea venelor superficiale prin care se drenează practic tot sângele din membrul inferior. Această afecțiune este confirmată de examenul echografic Doppler și în acest caz intervenția chirurgicală este contraindicată.

Varicele hidrostatice apar datorită deteriorării sistemului valvular al venelor membrelor inferioare. Aceste valve se comportă asemănător unor ”supape unisens” care permit sângelui să meargă într-o singură direcție – ascendent, fluxul sanguin fiind antrenat de contracțiile musculare. Afectarea integrității acestor valve are ca efect refluxul și staza sanguină cu creșterea presiunii în venele superficiale acestea determină în timp subțierea peretelui venos și dilatarea acestora.

Factorul genetic se pare că reprezintă o cauză, existând familii la care se regăsește afecțiunea la mai mulți membri (lipsa congenitală a valvelor). De asemenea persoanele care au meserii ce presupun un ortostatism prelungit (stat în picioare) dezvoltă frecvent varice hidrostatice. Sarcina și obezitate sunt factori care determină de asemenea apariția varicelor.

Boala varicoasă evoluează progresiv de la senzația de ”oboseală” a picioarelor, ”picior greu” la sfârșitul zilei până la apariția de pigmentări ale pielii, celulite și ulcere. Fluxul sanguin prin aceste dilatații este turbionar, există stază sanguină și în condiții de deshidratare sau de minime traumatisme poate apare tromboza venoasă superficială. Privind astfel lucrurile, a considera că varicele hidrostatice sunt doar ”o problemă de estetică” este total greșit.

Diagnosticul bolii varicoase se bazează în primul rând pe examenul clinic. Este foarte importantă însă echografia Doppler venoasă care va evalua integritatea sistemului venos profund, va preciza originea refluxului (la nivel inghinal sau popliteu), și este obligatorie pentru stabilirea conduitei chirugicale. Ecografia Doppler este o metodă imagistică neinvazivă și nedureroasă.

Cum se tratează boala varicoasă?

În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi :

  • Conservator – compresiune elastică diurnă și medicamentos;
  • Minim invaziv
  • Chirurgical clasic
  • Mixt

Dacă pacientul nu are simptome sau disconfort și nu este deranjat de aspectul inestetic al venelor dilatate, este posibil ca tratamentul să se limiteze la contenție elastic diurnal (ciorap elastic) și tratament medicamentos. Prezența simptomelor impune o formă de tratament chirurgical. Odată apărute complicațiile rezolvarea chirurgicală este mai dificilă și de asemenea nu mai este posibilă obținerea unor rezultate estetice satisfăcătoare.

Toate metodele de tratament comportă un grad de risc. De aceea, după diagnosticare, decizia terapeutică trebuie luată de comun acord cu pacientul în funcție de simptome și dimensiunea dilatațiilor. La OMINIClinic tratamentul chirurgical clasic (stripping venos) poate fi discutat cu un medic specialist de chirurgie vasculară.

Tehnica clasică include două etape:

  • Îndepărtarea venei (stripping): Se efectuează prin două incizii (tăieturi): una în pliul inghinal sau în spatial popliteu (spatele genunchiului) (în funcție de care dintre cele două trunchiuri venoase este afectat – informație precizată de echografia Doppler) și a doua la gleznă. Afluenții care se varsă la nivelul crossei (pliul inghinal) sunt legați și secționați și vena este întreruptă. Vena se îndepărtează în totalitate cu un dispozitiv care este trecut prin interiorul venei pe toată lungimea între cele 2 incizii (venous stripper).

  • Flebectomia: se fac incizii foarte mici de doar câțiva milimetri de-a lungul venelor dilatate – această tehnică este utilizată în principal pentru venele mici care se separă de venele principale. Un cârlig mic este folosit pentru a trage vena prin aceste incizii și a o îndepărta.

Operația este efectuată, de obicei, sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că veți fi externat a doua zi.

În perioada postoperatorie este importantă menținerea unei contenții elastice diurne în primele 2 luni, reluarea progresivă a mersului și a activităților fizice obișnuite și evitarea ortostatismului prelungit.

Cum se desfășoară operația?

Venele varicoase sunt de cele mai multe ori vene superficiale, de aceea operația chirurgicală este minim invazivă. Chirurgul va lega venele bolnave, le va închide, apoi le va scoate. Fiind vene superficiale, acestea colectează doar sângele de la nivelul pielii, deci scoaterea lor nu este riscantă și nici nu afectează sistemul circulator.

Perioada de recuperare

Pentru procedurile minim invazive o zi de spitalizare în ambulator este suficientă, în timp ce pentru procedurile complexe, perioada de spitalizare este variabilă. Pentru a grăbi procesul de vindecare este indicată mobilizarea precoce. Organismul se va reface mai repede la o persoană activă în comparație cu o persoană sedentară.

 
Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri vă puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.
Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri vă puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.
Chirurgie vasculara