PROGRAMARE

Pregatirea pentru operatie

Timp de citire: 4 minute

Acasa // Articole // Pregatirea pentru operatie

Informarea despre operatie

In timpul primei consultatii vei discuta impreuna cu doctorul chirurg plastician despre nemultumirile, dorintele si asteptarile tale si totodata despre istoricul tau medical. Este foarte important sa oferi doctorului toate informatiile medicale solicitate in deplina transparența.

Vei primi recomandarile medicale de specialitate asupra tratamentului chirurgical cele mai potrivit pentru cazul tau individual, cu explicarea beneficiilor asteptate si a riscurilor aferente, timpul estimat de recuperare, nivelul de activitate anticipat in perioada de recuperare post-operatorie şi posibilitatea de intervenţii suplimentare.

Aceasta este si cea mai buna ocazie sa adresezi orice intrebari legate de operatie, pentru a putea lua o decizie informata.

Despre anestezia generala

Anestezia generala pentru chirurgia estetica si plastica se realizeaza in conformitate cu procedurile si protocoalele anestezice in vigoare, pentru a scadea riscul anestezic la minimum posibil si pentru a asigura un maxim de siguranta intra si post operator.

Anestezia se face cu intubatie oro-traheala, pacientul adoarme si nu simte dureri sau disconfort in timpul operatiei. In timpul interventiei, medicul anestezist este prezent permanent si monitorizeaza starea ta in orice moment.

Inainte de intrarea in sala de operatii, medicul anestezist realizeaza consultul preanestezic, cu verificarea analizelor specifice si daca pacientul a respectat indicatiile preoperatorii.

Informatii pe care trebuie sa le prezinti medicului anestezist:

 • Istoricul medical si al intervențiilor chirurgicale anterioare dacă este cazul
 • Tratamente medicale în curs sau finalizate
 • Consumul de alcool, tigari, droguri recreationale
 • Alergii, raceli, infectii
 • Orice aspecte legate de starea de sanatate care pot fi relevante

In cursul consultului preanestezic, medicul iti va prezenta și modul de desfășurare al anesteziei si posibilele riscuri si efecte. Acestea nu depind doar de acuratetea gesturilor medicale ci si de raspunsul organismului la drogurile anestezice si nu exista o modalitate de a fi eliminate in totalitate.

Tot atunci, vei parcurge cu medicul anestezist si indicatiile postoperatorii imediate din perioada de internare si dupa externare. Nu ezita sa adresezi doctorului orice intrebari pentru a avea o intelegere cat mai clara asupra desfasurarii si implicatiilor anesteziei intra si post operator.

Programarea datei operatiei

 • La femei, interventia chirurgicala estetica trebuie facuta, de regula, in afara perioadei menstruale si este preferabil intreruperea administrarii anticonceptionalelor cu o luna inainte.
 • Aspirina si administrarea altor medicamente trebuie oprita cu 1-2 saptamani inainte - trebuie sa discuti cu medicul daca ai o medicatie pe care o urmezi constant.
 • Este important ca inaintea oricarei operatii sa renunti la fumat daca esti fumator cu cel putin 2-3 saptamani inainte, stiut fiind faptul ca fumatul afecteaza vasele de sange si creste riscul aparitiei necrozelor cutanate. In general fumatorii dezvolta un risc crescut al complicatiilor.
 • Discuta cu doctorul despre durata perioadei de recuperare necesara pentru a-ti planifica din timp activitatile si zilele libere.

Conduita preoperatorie

Cu o seara inainte:

 • vei manca in mod normal si vei face dus , spalandu-te inclusiv pe cap (barbierit daca este cazul)
 • este voie si chiar este recomandat sa bei multe lichide (pana la 1,5 – 2 l) : deshidratarea poate influenta negativ anestezia si operatia

Dimineata inaintea operatiei:

 • vei face din nou dus
 • nu te machia, pastreaza unghia degetului aratator de la mana sanga fara oja
 • ia un mic dejun usor cu 6 ore inainte (reduce riscul de hipoglicemie)
 • dupa micul dejun, timp de 2 ore bea cat mai multa apa sau ceai neindulcit, pana la 1,5 – 2 l, pana la maxim 4 ore inainte de operatie
 • 4 ore inainte de operatie nu bei si nu mananci nimic
 • iti pregatesti un mic bagaj in care sa ai o pijama (preferabil care se deschide cu nasturi in fata), papucei de interior, o periuta de dinti, incarcatorul de telefon si ce mai consideri strict necesar.

Analize anestezie generala

Hemoleucograma TGO Fe seric
Grup sanguin Bilirubina totala, directa si indirecta Calciu seric(total si ionizat)
RH Timp de sangerare Magneziu seric
Glicemie Timp Quick Ionograma
Uree APTT(PTTK) EKG(Electrocardiograma)
Creatinina serica INR Radiografie toracica (fata)
TGP Proteine totale Timp de coagulare

Analize anestezie locala

Hemoleucograma TS (timp sangerare) (TimpQuick)
(APTT)  (ß-HCG) (HbsAg)
(Ac. HCV) (HIV)  (VDRL)

In orice tratament chirurgical sau medicamentos, si în general în orice practică medicală, pot exista și complicații. Chiar dacă ele sunt rare sau foarte rare, ele pot fi de tipul: edem, vânătăi, cicatrizări vicioase, intoleranță la fire sau corpuri străine, infecții locale, sângerări, seroame, vindecări întârziate, asimetrii locale, amorțeli tranzitorii sau definitive si nu numai. Toate acestea variaza din diverse cauze, neexcluzand de aici modul particular al fiecarui organism de a se vindeca.

Pentru a minimiza posibilele riscuri, este esential sa comunici doctorului toate detaliile legate de starea generala de sanatate, istoricul medical, utilizarea de medicamente, droguri recreationale sau alcool, daca esti fumator/fumatoare, daca ai alergii si orice alte informatii care pot fi relevante solicitate de medic.

Minimizarea riscurilor este conditionata si de urmarea intocmai a indicatiilor preoperatorii, prezentate in detaliu in cursul consultatiei pentru fiecare tip de operatie aleasa, dintre care mentionam mai jos indicatiile general valabile pentru orice interventie chirurgicala.