Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Rinoplastia - informații generale, tipuri, beneficii și mituri

Rinoplastia este o intervenție de chirurgie estetică benefică, din ce în ce mai populară în rândul procedurilor de remodelare. Această popularitate aduce asupra ei însă o serie de întrebări, dileme și mituri ce trezesc discuții controversate. În articolul de mai jos veți găsi cele mai importante informații despre procedură, tipurile de rinoplastie, și beneficiile pe care le aduce în viețile pacienților, dar și clarificări ale celor mai des întâlnite mituri despre acest subiect.

ominiclinic

Rinoplastia - informații generale

Rinoplastia este intervenția de chirurgie estetică ce urmărește corectarea formei și dimensiunii nasului. Decizia unei astfel de operații poate proveni deopotrivă din motive estetice sau medicale și este menită să restabilească echilibrul fizionomiei individuale. Nasul este componenta centrală a feței; astfel, orice mică modificare poate schimba major aspectul general al acesteia.

Intervenția chirurgicală se poate efectua asupra piramidei nazale, a lobului nazal sau a narinelor, cu scop corector, reconstructiv și estetic. În funcție de rezultatul care se dorește a fi obținut, această operație de chirurgie estetică poate produce efecte de reducere sau ascensionare, de corectare a asimetriilor și diformităților de la nivelul lobului, respectiv a corpului nazal.

Există numeroase principii estetice raportate la echilibrul fizionomiei umane. Dintre acestea, cele mai frecvent întâlnite, utilizate ca repere ale frumuseții sunt:

 • lungimea optimă a compartimentului mijlociu reprezintă o treime din lungimea feței;
 • piramida nazală este simetrică și mediană;
 • aripile nazale pot depăși cu 1-2 mm proiecția inferioară a canturilor interne;

Totuși, nasul care tinde spre perfecțiune se poate obține doar prin raportare la fizionomia individuală.

Când este rinoplastia o alegere potrivită?

Decizia unei astfel de intervenții chirurgicale se ia împreună cu chirurgul estetician, în cadrul unei consultații de informare. Aceasta are ca scop atât înțelegerea motivațiilor și a dorințelor din spatele acestei decizii, cât și conturarea profilului clinic al pacientei/pacientului. Toate aceste informații ajută la aprecierea variantelor optime pentru problema constatată.

Tot în cadrul acestei consultații, chirurgul estetician va oferi pe larg toate detaliile operației, riscurile și posibilele complicații, respectiv conduita impusă postoperatoriu.

Ce presupune operația de rinoplastie?

Această intervenție chirurgicală se poate practica în condiții de anestezie locală (pentru intervenții în zona lobului, alte intervenții minore) sau generală. Totuși, recomandarea optimă se îndreaptă spre anestezia generală pentru a evita orice disconfort.

În momentul intervenției este imperios necesar ca pacienta/pacientul să fie clinic sănătos/sănătoasă.

Intervenția în sine durează între 1.5 - 4 ore și presupune modificarea scheletului osos și a celui cartilaginos a nasului, utilizând o cale de abord endonazală. Operația nu va lăsa cicatrici vizibile la exteriorul piramidei nazale.

Există două intervenții chirurgicale le nivelul nasului:

 • Operația de rinoplastie
 • Operația de rinoplastie îmbinată cu cea de septoplastie (rinoseptoplastia)

În cazuri foarte particulare, este posibilă o intervenție minim invazivă - rinoplastia lichidă - ce presupune injectare de acid hialuronic.

ominiclinic

Operația de rinoplastie îmbinată cu cea de septoplastie (rinoseptoplastia)

Septoplastia este intervenția chirurgicală care urmărește corectarea unei deviații de sept. Există numeroase cazuri în care această operație este îmbinată cu rinoplastia, rezolvând deopotrivă problemele medicale și cele estetice. În acest caz, intervenția mixtă este realizată de un chirurg estetician și un chirurg specialist O.R.L.

Rinoplastia lichidă

Evoluția tehnologiei din domeniu medical a dus la dezvoltarea unor proceduri de remodelare estetică minim invazive, din ce în ce mai căutate de pacienți. Aici se încadrează și rinoplastia lichidă - metoda minim invazivă de remodelare a nasului.

Rinoplastia lichidă are la bază un proces de injectare a acidului hialuronic care realizează remodelarea dorită într-un mod mult mai facil, perioada de recuperare este mult mai scurtă, disconfortul este semnificativ mai mic, iar zona poate fi corectată cu o mai mare precizie. Intervenția este o alternativă excelentă pentru chirurgia plastică atunci când rezultatul final presupune modificări mici față de statusul inițial. Altfel, rinoplastia lichidă se poate folosi pentru retușarea intervenției de chirurgie estetică.

Procedura se realizează după aplicarea unei creme cu anestezie, lăsată să acționeze timp de 20 de minute, sau după anestezia locală; pacientul / pacienta este conștient(ă) pe tot parcursul procedurii, putând observa fiecare etapă a acesteia.

Dezavantajele unei asemenea proceduri sunt date, majoritar, de necesitatea unei recurențe - se recomandă ca procedura să se repete la o perioadă de aproximativ 18 luni.

Tehnologia utilizată pentru realizarea rinoplastiei include sistemul microchirurgical OSSEODOC. Acesta folosește tehnica PMS (Power Micro Saw) pentru prevenirea complicațiilor asociate osteotomiilor manuale (secționării chirurgicale a oaselor). În prezent, această tehnologie reprezintă cea mai bună alternativă la îndepărtarea manuală a fragmentelor osoase datorită reducțiilor fine și precise pe care le facilitează în finisarea piramidei nazale, respectiv în îndepărtarea cocoașei nazale. Totodată, utilizarea acestui sistem permite reducerea gradului de inflamare și învinețire a țesuturilor, atât intraoperator, cât și postoperator, astfel încât perioada de recuperare să fie mai scurtă și eficientă.

Riscurile acestei intervenţii sunt dintre cele firești oricărei intervenţii chirugicale - poate să apară edem local și echimoze, care se remit total în 8-10 zile.

Perioada de recuperare

Perioada postoperatorie începe cu o spitalizare obligatorie de 24 de ore. După aceea, pacienta/pacientul își poate continua recuperarea acasă, respectând cu strictețe indicațiile chirurgului estetician, revenind periodic la toate controalele planificate.

Recomandări postoperatorii:

 • Tamponamentul nazal anterior trebuie menținut pentru 72 de ore;
 • Atela ce menține noua poziție a piramidei nazale, aplicată la sfârșitul operației, se va îndepărta după 9 zile de la operație;
 • Edemul piramidei nazale este resorbit, majoritar, în primele 9 zile după intervenția chirurgicală și complet după circa 3 luni;
 • Echimozele periorbitale sunt resorbite începând cu ziua a 3-a/a 4-a postoperatoriu. Întreg procesul durează între 5-7 zile;
 • Firele intranazale de sutură sunt, de asemenea, resorbabile, prin urmare nu este necesară îndepărtarea lor;
 • Tratamentul antibiotic, antiinflamator și compresele cu gheață aplicate în zona ochilor sunt recomandate pentru o perioadă de 3 zile de la intervenția chirurgicală. Acestea ajută la reducerea umflăturilor din zona operată;

În primele 3 luni după operație se recomandă evitarea expunerii la soare, frig sau căldură excesivă deoarece pielea este extrem de sensibilă. Orice traumatism local, chiar și minor, poate influența negativ modelarea calusului și aspectul tegumentului, respectiv rezultatul final. Dacă nu se poate evita în totalitate, se recomandă utilizarea cremelor cu protecție solară cu factor ridicat.

Activitățile socio-profesionale pot fi reluate după cca. 2 săptămâni de la intervenție.

Se interzice purtarea ochelarilor timp de 5-6 săptămâni.

Se recomandă ca fumatul să fie întrerupt cu cel puțin o lună înainte de operația de rinoplastie și stopat pe parcursul întregii perioade de recuperare pentru a evita complicațiile și a permite o recuperare mai rapidă.

Toate indicațiile postoperatorii vor fi comunicate de către medicul chirurg pacientului/pacientei, în mod personalizat, înainte de intervenția chirurgicală.

Beneficiile rinoplastiei

Beneficiile rinoplastiei sunt numeroase, fie că le analizăm din perspectivă estetică sau medicală. Această intervenție poate diminua sau crește dimensiunea nasului, modifica profilul nazal sau corecta forma nărilor. Din punct de vedere funcțional, aceasta poate repara defecte anatomice ce pot cauza dificultăți respiratorii (deviație de sept, sforăit). În oricare dintre cazuri, vorbim de o îmbunătățire majoră a calității vieții.

Rinoplastia este o procedură tot mai frecvent folosită, dând naștere unei varietăți de informații mai mult sau mai puțin corecte despre procesul pe care aceasta îl presupune.

Mituri despre rinoplastie

 • Rinoplastia este o intervenție pentru pacientele de sex feminin

Cu toate că majoritatea persoanelor care solicită o astfel de intervenție chirurgicală este reprezentată de persoane de sex feminin, rinoplastia nu este o procedură dedicată în exclusivitate acestora. Din fericire, în ultimii ani, tot mai mult bărbați apelează la această operație, de cele mai multe ori fiind asociată cu repararea dificultăților respiratorii.

 • Rinoplastia este o intervenție simplă

Nasul este un organ cu o sensibilitate ridicată, ceea ce face ca rinoplastia să fie una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale. În timpul procedurii, chirurgul estetician trebuie să acorde o atenție sporită tuturor mișcărilor pe care le face la nivelul oaselor și a cartilajelor, dar și simetriei feței. Rezultatul trebuie să aducă nasul în perfectă simetrie, armonie cu celelalte elemente ale feței.

 • Semnele de învinețire (hematoamele) și edemele din jurul ochilor reprezintă rezultatul fracturii oaselor

Remodelarea nasului implică o procedură la nivelul cartilajelor ce formează vârful nasului, a septului și a oaselor nasului. Astfel, eventualele traumatisme la nivelul ţesuturilor vecine (spre exemplu, pleoapele inferioare) sunt mai mult decât firești. La fel pot fi explicate și semnele de învinețire din jurul ochilor. Vindecarea acestora are loc într-o perioadă scurtă după încheierea intervenției chirurgicale.

 • Rinoplastia este o intervenție extrem de dureroasă

Rinoplastia - intervenția în sine - nu presupune durere după operație. Disconfortul apare în perioada de recuperare, odată ce efectul anesteziei s-a încheiat, datorită modelărilor realizate la nivelul nasului. Vindecarea este rapidă și ușoară, atâta timp cât se respectă cu strictețe toate indicațiile primite de la chirurgul estetician.

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală complexă, cu beneficii majore asupra calității vieții, a stimei de sine și a sănătății organismului. Înainte de orice decizie, este recomandat ca pacienta/pacientul să treacă printr-un proces complex de informare, urmat de o consultație inițială în care să parcurgă toate detaliile împreună cu chirurgul estetician.

Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri vă puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.