Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Maladia Dupuytren

Acasa // Maladia Dupuytren

Reprezinta o boala fibroproliferativa, invalidanta, localizata la nivelul fetei palmare a mainii determinand contractura progresiva a degetelor afectate in flexie.
In stadiul incipient boala se manifesta prin formarea unor depresiuni mici si ingrosarea tegumentului de la nivelul palmei si aparitia unui nodul (o formatiune tumorala dura, nedureroasa, aderenta la nivel tegumentar cat si in profunzime); acest nodul precede dezvoltarea cordonului fibros.
In timp, acest cordon se contracta progresiv conducand la contractia in flexie a degetului afectat la nivelul articulatiei metacarpofalangiana si cea interfalangiana proximala, determinand deformarea degetului si alterarea functiei acestuia.

Boala poate afecta oricare dintre degete dar apare mai frecvent la inelar si degetul mic.

Maladia se poate asocia si cu alte leziuni, de exemplu, cu maladie "ectopica" - nodozitaţi congenitale ale degetelor (boala Garrod) (44-54%), fibromatoza plantara (boala Ledderhose) şi fibromatoza peniana (boala Peyronie).

Tratamentul chirurgical are ca scop restabilirea funcţiei şi corectarea deformarii de la nivelul degetului afectat cu minime complicaţii.

Tehnica abordata difera in functie de gradul de evolutie a bolii si de statusul general al pacientului.

Tehnici chirurgicale : anestezie locoregionala (bloc axilar), cu durata de aproximativ 2 ore.
fasciotomie subcutanata sau deschisa (aceasta presupune doar sectionarea cordonului afectat)
fasciectomie regionala (consta in excizia cordonului afectat) sau radicala (consta in excizia inclusiv a fasciei palmare aparent sanatoasa)
În cazurile severe de contractura ireversibila este necesara uneori amputaţia digitala.

Închiderea plagii se face prin plastie în Z, croirea unor lambouri triunghiulare incrucisate asociate sau nu cu alte lambouri locale, plastie cu grefa de piele, de asemenea se poate opta pentru menţinerea deschisa a plagii (tehnica palmara deschisa- McCash).

Postoperator

mana operata este mentinuta in pozitie elevata cateva zile;
in unele cazuri este nevoie de imobilizare in pozitie functionala a mainii timp de 7-14 zile in functie de caz;
firele se suprima la 14 zile de la interventie;
in cazul alegerii tehnicii palmare deschise vindecare se face in 2-3 saptamani;
la unele cazuri este necesar mentinerea unei atele in extensie pe timpul noptii timp de 3 luni;
recuperare functionala a mainii pentru prevenirea redorilor     articulare şi a restabilirii forţei şi functiei.

Alternative ale tratamentului chirurgical sunt fizioterapia, injectarea cu steroizi sau fasciotomia enzimatica. Aceste tehnici sunt foarte rar folosite datorita riscului crescut de aparitie rapida a recidivelor.

Boala netratata poate duce la contractura severa in flexie a degetului afectat determinand impotenta functionala importanta a mainii. Tratamentul chirurgical poate ameliora semnificativ functia mainii dar nu o poate restabilii integral, existand riscul de aparitie a recidivelor.

Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri vă puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.