Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Sarcina și implantul mamar - Transformări, opțiuni și întrebări frecvente

Timp de citire: 3 minute

Acasa // Articole // Sarcina și implantul mamar - Transformări, opțiuni și întrebări frecvente

Mărirea sânilor este o decizie extrem de importantă pentru fiecare femeie aflată în situația unui defect sau complex cauzat de dimensiunea sau asimetria bustului său. Aspectele de luat în calcul devin și mai numeroase atunci când viitorul apropiat prevede o sarcină. În continuare, vă prezentăm cele mai importante informații referitoare la sarcină și implantul mamar, evidențiind opțiunile de mărire a sânilor existente și schimbările ce apar la nivelul organismului în timpul sarcinii, punând accent pe relația dintre cele două. În plus, acest articol va răspunde celor mai frecvente întrebări legate de acest subiect. 

 

Ce transformări apar la nivelul bustului în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii, corpul nostru trece printr-o sumă de transformări, majoritatea fiind de natură hormonală. Printre acestea se numără și schimbări la nivelul bustului.

În general, modificările hormonale care apar duc la umflarea progresivă a sânilor de-a lungul celor 9 luni de sarcină, crescându-le volumul pe măsură ce corpul se pregătește pentru alăptare. După naștere sau ulterior perioadei de alăptare, volumul suplimentar scade treptat, chiar mai mult decât nivelul inițial.

Aceste fluctuații generează de cele mai multe ori vergeturi și modificări ale formei sânilor, putându-se observa o scădere de volum în partea superioară a acestora, dând naștere unui aspect de sân lăsat, real sau aparent (există așa numita „pseudoptoză”, care reprezintă scăderea în volum a glandelor mamare; pielea își pierde suportul, rezultând acest aspect de sân lăsat).

Transformările se manifestă similar și în situația femeilor care au avut o intervenție chirurgicală de mărire a sânilor în trecut; implanturile nu au de suferit și nici nu afectează în vreun fel acest proces. Există totuși un număr scăzut de cazuri care necesită mici retușuri ulterioare nașterii sau alăptării, cele mai predispuse acestei intervenții fiind doamnele peste 30 de ani.

ominiclinic

 

Care sunt opțiunile atunci când vine vorba de un implant mamar?

Implantul mamar este alcătuit dintr-un înveliș extern și un produs de umplere. Învelișul este fabricat dintr-un silicon elastic, cu o suprafață netedă sau texturată. Produsul de umplere diferă de la un tip la altul, cel mai frecvent utilizate fiind implanturile mamare umplute cu gel siliconic coeziv datorită apropierii de aspectul natural al sânilor și rezistenței în timp.

Din punct de vedere al formei, implanturile pot fi rotunde sau anatomice.

În funcție de constituția fiecărei persoane, dar și de rezultatul estetic urmărit, se alege implantul cel mai potrivit. În general, pacienta își imaginează cum și-ar dori să arate rezultatul final, iar discuția cu medicul ghidează spre soluția optimă, adaptată staturii și formei corpului.

Din punct de vedere al compoziției, la momentul actual, există trei tipuri de implanturi mamare:

implanturi cu silicon;
implanturi cu ser fiziologic;
implanturi mixte.

Implanturi cu silicon

Implanturile cu silicon sunt alcătuite dintr-un gel siliconic înglobat într-un înveliș dintr-un material similar. Rezultatul obținut în urma unei intervenții în care se folosește acest tip de implant oferă o senzație de glandă mamară naturală.

În prezent, acestea sunt cel mai des folosite implanturi (inclusiv de către medicii Omini Clinic) datorită gradului de siguranță ridicat și a eficienței dovedite. Puteți alege dintre următorii producători de proteze mamare: Mentor, Motiva, Eurosilicone și Polytech.

 

 

Implanturile cu ser fiziologic

 

Acest tip de implanturi înlocuiește compoziția de silicon cu cea de ser fiziologic, obținând la finalul intervenției un aspect mai natural al bustului și o textură mai flexibilă. Avantajul principal al acestui tip de implant este faptul că, în cazul unei rupturi, serul fiziologic este absorbit de organism fără probleme. Dezavantajele lui se înregistrează la nivel estetic, existând posibilitatea apariției unor cute (implanturile „îmbătrânesc” și își pierd din volum).

Implanturile mixte

Implanturile mixte au în compoziție un amestec de silicon și ser fiziologic. Acestea combină siguranța implanturilor cu ser fiziologic cu calitatea superioară oferită de cele siliconice (ca în cazul implanturilor expander definitive).

Alegerea implanturilor se face împreună cu medicul plastician, după ce au fost luate în calcul toate avantajele, dezavantajele și riscurile pentru fiecare dintre cele trei variante.

Alegerea implanturilor se face împreună cu medicul plastician, după ce au fost luate în calcul toate avantajele, dezavantajele și riscurile pentru fiecare dintre cele trei variante.

 

Plasarea implanturilor

În timp ce tipul de implanturi utilizate are un mare impact asupra rezultatului final, plasarea acestora poate fi la fel de importantă. Implanturile mamare sunt poziționate cel mai bine și mai frecvent retromuscular (sub mușchii pectorali sau submuscular) și rareori, subglandular.

Poziționarea submusculară este recomandată în cazul implanturilor cu silicon aplicate femeilor nu foarte corpolente. Mușchiul ascunde mai bine caracteristicile implantului, iar marginile și ondularea acestuia pot fi mai puțin vizibile. Acest tip de plasare reduce riscul apariției capsulitei contractile post-chirurgicale.

Există și dezavantaje precum: riscul apariției capsulitei retractile, felul în care implantul se simte sub sân, o migrație mai ușoară a acestuia, lateralizarea lui sau aspectul de sân lăsat pe care îl capătă în timp. Această poziționare nu este o opțiune fezabilă pentru femeile cu sâni mai mici sau cele care urmează o intervenție chirurgicală reconstructivă în urma unei mastectomii.

 

Intervenția chirurgicală și recuperarea postoperatorie

Operația de mărire a sânilor, cunoscută și ca mamoplastie de augmentare sau augmentare mamară, reprezintă cel mai frecvent motiv pentru care femeile trec pragul clinicilor de chirurgie estetică. Motivația principală a acestora este fie de natură estetică - datorită dimensiunii nesatisfăcătoare a bustului sau modificării de formă apărute congenital, fie după sarcină, alăptare sau scădere în greutate, fie de natură medicală - de cele mai multe ori solicitându-se reconstrucția sânilor după o procedură de mastectomie.

Intervenția chirurgicală durează între 1h și 30 de minute și 2 ore și se realizează sub anestezie generală. Durata acesteia poate varia în funcție de complexitatea cazului.

Inciziile vor fi efectuate sub sâni, în jurul areolei sau la nivelul axilei. Implantul va fi introdus, de obicei, deasupra sau sub mușchiul pectoral, fiind centrat în spatele mamelonului. Linia de incizie va fi închisă cu suturi fine, iar cicatricile vor fi puțin vizibile.

Reluarea activității socio-profesionale se va efectua după aproximativ 1 săptămână, iar efortul fizic intens la nivelul brațelor va fi evitat aproximativ 2 luni.

 

Cum alegem tipul de implant atunci când avem în vedere o viitoare sarcină?

Primul lucru de care trebuie să ținem cont este faptul că între intervenția chirurgicală și sarcină trebuie să existe o distanță de cel puțin 6 luni.

Ulterior, se programează un consult medical de specialitate. Astfel, în urma unei examinări medicale, respectiv a nemulțumirilor, dorințelor și așteptărilor pacientei, chirurgul estetician va face cele mai potrivite recomandări.

Decizia finală se ia împreună cu acesta, ținând cont de toate aspectele. Printre cei mai importanți factori se numără poziția mameloanelor, volumul sânilor, mărimea finală a acestora și simetrizarea lor.

Poziționarea mameloanelor

În momentul în care volumul sânilor scade, greutate lor concentrându-se la polul inferior, este evident faptul că și mameloanele își vor schimba poziționarea. Areolele nu se vor mai situa central, iar pierderea elasticității pielii va determina, cel mai probabil, o extindere a dimensiunii acestora.

O intervenție chirurgicală va duce la repoziționarea areolelor, precum și la modificarea formei și dimensiunii acestora.

Volumul sânilor

Cauzele principale ale scăderii volumului sânilor sunt vârsta, sarcina sau alăptarea, precum și pierderea considerabilă în greutate. Fiecare dintre acești factori poate genera atât o micșorare notabilă, cât și un aspect lăsat al bustului.

În acest caz, implantul mamar este utilizat pentru restabilirea volumului și formei sânilor, în timp ce o ridicare a acestora va oferi tonusul și fermitatea dorită. Combinarea celor două proceduri va restabili echilibrul aspectului final.

Mărimea sânilor

Principala nemulțumire pe care femeile o au în legătură cu aspectul sânilor este legată de dimensiunea acestora, dar și forma lor (în cazul anomaliilor congenitale). Există posibilitatea ca pacienta să își fi dorit dintotdeauna sâni mai mari sau pur și simplu o corecție a asimetriei acestora.

În această situație, chirurgul estetician va prezenta toate opțiunile disponibile într-o primă consultație online. În plus, există posibilitatea de a proba diferite dimensiuni ale implanturilor, construindu-se o simulare cât mai apropiată de rezultatul final.

Uneori, frumusețea este definită de unele modele din societate. Aici intervine rolul medicului, de a oferi sfaturi, de a educa și informa despre ce este potrivit și ce nu este potrivit, în ce fel contează forma, dimensiunea, proporția și mărimea. Din păcate, încă ne confruntăm foarte mult cu sentimentul că mărimea primează. De multe ori, pacientele se focalizează asupra unei singure trăsături, fapt ce nu conduce la un rezultat bun. Consultația în chirurgia estetică, în principiu, oferă pacientului informații pe care medicul le acumulează în urma multor ani de pregătire, specializări sau participări la congrese alături de alți chirurgi din întreaga lume. Una din provocările chirurgului este aceea de a explica pacientului că există firescul proces de îmbătrânire, pe care e important să-l acceptăm și apoi să înțelegem că se poate îmbătrâni frumos.” declara Dr. Theodor Motruc într-un interviu recent pentru Forbes.

ominiclinic

 

Cele mai frecvente întrebări legate de sarcină și implantul mamar și recomandările Omini Clinic

Sarcina și implantul mamar este un subiect delicat, abordat cu finețe atât de chirurgii esteticieni, cât și de pacientele care au în vedere o sarcină. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect, precum și sfaturile noastre:

Implanturile siliconice vor afecta sănătatea mamei sau a copilului pe timpul sarcinii?

Din fericire, nu exista riscuri ale implanturilor mamare asupra sănătății mamei și a copilului nici înainte, nici în timpul și nici după sarcină. Cu toate că sânii pot suferi modificări dramatice, durabilitatea și viabilitatea implanturilor nu vor fi afectate. Implanturile mamare nu trebuie să reprezinte un factor de îngrijorare atunci când vine vorba de o sarcină.

O femeie care a făcut o operație estetică de mărire a sânilor cu implanturi mai poate alăpta în sarcină?

Majoritatea femeilor pot alăpta după o intervenție chirurgicală de augmentare mamară, cu recomandarea ca sarcina să nu înceapă mai devreme de 6 luni de la operație. Tehnica operatorie de plasare submusculară a implantului îl delimitează de glandele care produc laptele, neafectând procesul de alăptare.

Va fi necesară o procedură de ridicare a sânilor după sarcină?

Acest lucru depinde de la pacientă la pacientă, în funcție de reacția organismului la transformările prin care trece pe perioada sarcinii și alăptării. De cele mai multe ori, schimbările sunt minore, necesitând cel mult o intervenție minimă.

La cât timp după sarcină se recomandă operația de mărire a sânilor?

În general, se recomandă ca operația de mărire a sânilor să aibă loc după încheierea perioadei de alăptare, la aproximativ 6 luni (în general, la 2-3 luni de la stabilizarea sânului). În acest interval, organismul reglează nivelul hormonal, iar greutatea corporală se stabilizează. Nu este indicat ca, în perioada sarcinii, viitoarea pacientă doritoare de implanturi să ia excesiv în greutate.

Așadar, implantul mamar este posibil și în cazul în care viitorul apropiat prevede o sarcină, cu recomandarea să vă informați cât mai mult despre toți factorii de care e bine să țineți cont atunci când alegeți acest tip de intervenție.

Dacă vă doriți o schimbare la nivelul bustului și aveți în vedere o sarcină în viitorul apropiat, optați pentru o consultație cu doctorul pentru a găsi o soluție personalizată, creată exclusiv pe nevoile dumneavoastră și care să vă ofere rezultatul optim dorit.

 

Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri va puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.